Nový systém výpočtu ELO

18.08.2011 08:02

Tak nám proběhl kongres ICCF ve Finsku a kromě obligátních věcí tam byl schválen nový výpočet ELO v korespondenčním šachu. Nový systém má samozřejmě svá plus, ale našel jsem tam i nějaká minus. Uvidíme co nakonec převáží.

O co jde?

Podle nového systému se při výpočtu ELO po ukončení partie může vycházet ze dvou hodnot ELO a to buď ELA na začátku soutěže anebo ELA v době ukončení partie. Hráč si vybere tu kombinaci ELA (svoji i soupeřovu), která je pro něho výhodnější.

Jaká jsou možná plus?

Tak jedno je jasné. A to pro samotného hráče. Vyberu si kombinaci ELO takovou aby rozdíl mezi mým a soupeřovým byl co nejmenší (pokud možno záporný). Efekt je jasný, abych na své výhře co nejvíce vydělal, resp. prohře co nejméně prodělal. Potud to je pro hráče v pořádku a cíl ICCF je dle mého jasný. Zastavit pokles ELO u hráčů, zvláště těch špičkových. Vždyť před nějakými pěti lety byli v první desítce všichni hráči přes 2700, dnes jsou to už jenom dva.

Jaká jsou úskalí?

Ale jako vše i toto má své úskalí. Jako první mne ihned napadla myšlenka, že se opět protáhne čas hry. Je to jednoduché. Na serveru iccf-webchess se totiž dá najít předpověď ELO pro hráče. Pokud si klinete na hráče pak je u něho kolonka Rating a v ní i kolonka Forecast. Uvidím-li tedy, že se ELO mého soupeře zvedá o nějakou hodnotu, jednoduše si počkám až mu vyjde nové ELO a teprve potom partii ukončím (přijmu remízu, zahraji vítězný tah nebo v případě ukončení partie zašlu zápis rozhodčímu až po naskočení nového ELO). Už tak dlouhý čas u korespondenčních partií se díky některým spekulantům ještě protáhne.

Čemu dál nerozumím?

Další věc, která mi vytane na mysl je, že jedna partie se započte dvěma rozdílnými způsoby. Oba hráči použijí pro výpočet ELO z partie rozdílné hodnoty svého a soupeřova ELA. Bude to tak docela pěkný blázinec, který se asi v dnešní době rozvinuté výpočetní techniky dá pohlídat, ale představa, že by to někdo počítal od stolu růčo fůčo, tak to je na pracovní úvazek pro několik lidí.

No na závěr popřejme ICCF hodně úspěchů s novým systémem a věřme, že na příštím kongresu se to nebude znovu měnit.