Ohtake Sakae

18.09.2011 17:24

Když se řekne Japonsko a šachy, tak si asi málokdo z nás vybaví, některého z hráčů. Spíše si řekneme, že je to země bojovníků sumo či karate, zahalených ninjů či pokud se zaměříme na deskové hry tak výborných hráčů go. A přesto i v této zemi mají šachy své průkopníky a i korespondenční šach své hvězdy. Jednou z nich je i japonský velmistr v KŠ Sakae OHTAKE.

Poprvé na sebe upozornil v roce 2003, kdy se stal suverénním vítězem finále mistrovství Asie když získal 11,5 bodu z 13 partií. To samozřejmě neuniklo ani pozorným očím českých pořadatelů a Ti ho ještě tentýž rok pozvali do memoriálu Františka Batíka, silně obsazeného turnaje za účasti předních našich i evropských hráčů, mimo jiných naší korespondenční jedničky Romana Chytílka. Ani zde se neztratil a skončil s 50 procentní úspěšností v 14 členném startovním poli na 8 místě.

Není tak ani divu, že na sebe nenechalo dlouho čekat ani plnění velmistrovských norem. V silně obsazeném zvacím turnaji Kopylově memoriálu pořádaného ruskou federací, který byl turnajem 12. kategorie získal 7,5 bodů z 12 partií. Tento turnaj se hrál v letech 2004 - 2006 a k této době se také datuje i jeho nejvyšší osobní rating 2637 bodů.

V roce 2004 byl také nominován do týmu výběru světa v přátelském utkání proti Rusku. A možná právě díky jeho dvěma výhrám proti Rusu Popkovovi se podařilu výběru světa vyhrát 65,5 ku 62,5.

Po tomto zápase se japonský velmistr na nějaký čas odmlčel a znovu se objevil až po třech letech v roce 2007 v dalším zvacím turnaji Gold Vinagre memoriálu, kde získal 8 bodů ze 16 partií. V tomto turnaji se ukázal jako opravdový novodobý šachový rytíř a prakticky ve všech partiích volil gambitová pokračování, o kterých se ví, že počítačům dělají největší problém. Z turnaje jsem vybral následující partie:

Ohtake - Solari

Guzy - Ohtake

Zvací turnaje od jednotlivých federací hodně lemují kariéru tohoto šachisty. Nicméně najdeme v jeho kariéře i turanje postupové v rámci mistrovství světa. V roce 2010 odstartoval turnaj kandidátů o postup do finále MS. Ten mu nakonec asi unikne, ale rozhodně se v něm s bilancí +1 neztratil.

Z tohoto turnaje jsem pro Vás připravil následující partie:

Ohtake - Bokar

Winkler - Ohtake

U této partie bych se rád zastavil a zkuste ji porovnat s partií v sekci moje partie a partií Pavlíček - Zakharov.