35. předkolo MS v korespondenčním šachu

16.08.2011 08:48

V březnu bylo zahájeno 35. předkolo MS v korespondenčním šachu. Tady Vám nabízím představení jednotlivých účastníků.

Nejdet ESET Turecko 2417
Velký spolufavorit této skupiny. Mladý perspektivní hráč budoucnosti. Jako kometa se zjevil na korespondenčním nebi v roce 2008, když suverénně ovládl finále tureckého šampionátu. O rok později již čaroval na afroasijské mistrovství, které také suverénně ovládl, a tak byli všichni zvědavi, jak si povede v předkole 34. mistrovství světa v roce 2010. Jeho skupina ještě není dohrána, ale zatím je na 3. místě, když dohrává dvě partie, takže se může ještě posunout na kýžené druhé tedy postupové místo. O postup se tedy bude jistě rvát i letos v této skupině. S tímto hráčem mám černé figury.

Wojciech KRZYZANOWSKI Polsko SIM 2411
Ani tohoto hráče není možno vyřadit z bojů o postup. Konečně jeho výše Ela a titul SIM hovoří jasnou řečí. Pro hráče praktického šachu je tento titul možná obestřen tajemstvím. Inu je to tak, že korespondenční šachisté vložili mezi titul IM a GM ještě jeden a to SIM (Senior International Master). Nemá to nic společného s věkem. Je to prostě norma o něco lepší než IM a něco horší než GM. Ale vraťme se k samotnému polskému hráči. Jeho zenit výkonnosti už asi prošel. Nejkrásnější okamžiky prožíval v roce 2004, kdy byl členem bronzového polského družstva ve finále 13. korespondenční šachové olympiády. V poslední době již ale jeho výsledky upadají do průměru. V roce 2008 obsadil 10. místo ve finále mistrovství Polska (průměrný rating turnaje něco málo přes 2400 – 15 hráčů). V roce 2010 měl ještě vybojované právo účasti v semifinále 34.mistrovství světa, ale zde obsadí pravděpodobně místo v druhé polovině tabulky, když sice ještě dohrává 4 partie, ale jeho současný zisk 3,5 bodů z 8 partií mnoho nadějí na dobré umístění nedává. I s tímto hráčem mám černé figury.

Vladimir A. POLUDNYAKOV Rusko 2390
Další ze žhavých kandidátů postupu do semifinále. Také patří do kategorie noviců v rodině korespondenčních šachistů. Hned jeho první turnaj ukázal, že ho úspěchy neminou. V roce 2007 jako absolutně neznámý hráč obsadil třetí místo v semifinále ruského mistrovství, když za sebou nechal spoustu mezinárodních mistrů. V loňském roce již byl členem vítězného týmu Samary ve finálovém turnaji Champions league, což byly jeho první mezinárodní zkušenosti. Rozhodně má tedy vysoké ambice i v tomto turnaji. Koneckonců kdo by podceňoval některého ruského hráče, jistě by velmi záhy narazil. A i s tímto hráčem mám černé figury. Los mi tedy proti papírově silným hráčům moc nepřál. Ale nebudu brečet ještě před bojem.

Wolfgang BUNK Německo IM 2388
Poměrně tradiční účastník předkol MS v korespondenčním šachu. Většinou ale končí ve středu výsledkové listiny. Nejblíže postupu byl v roce 2007, kdy obsadil třetí místo. Bohužel pro něho dle pravidel postupují do semifinále pouze první dva hráči. V roce 2009 se mu podařilo uhrát v turnaji Master Norm (tj. turnaje kam se mohou hlásit hráči s Elem nad 2350 a kde si mohou uhrát tituly IM a SIM) první normu SIM, když celý turnaj vyhrál se ziskem 9 bodů z 12 partií. Jedná se tedy jistě o nebezpečného hráče, na kterého si bude také potřeba dávat velký pozor. Konečně první hráč se kterým mám bílé kameny.

Aivars KAŽOKS Lotyšsko SIM 2361
Již veterán mezi korespondenčními šachisty. Ale ani jeho nelze podceňovat. Ba naopak. V předchozích dvou cyklech předkol MS skončil dvakrát na 4. místě, když loni ho od druhého postupového místa dělilo jen horší pomocné hodnocení a v roce 2009 pouze půl bod. Navíc pro předkolo letošní korespondenční olympiády ho lotyšský svaz nominoval na první šachovnici. Soupeřem Lotyšů v tomto předkole budou shodou okolností i naši hráči a dále pak Chorvati, Bulhaři, Rumuni, Ukrajinci, Jihoafričané a Japonci. V tom by mohla být moje šance v zápase s ním. Bude mít rozehráno více těžkých partií, a tak jistě nebude moci do každé dávat 100 %. Škoda jen, že i zde mám černé figury.

Gerhard VETTER Německo IM 2359
Další těžký oříšek k rozlousknutí. Má za sebou už dvě účasti v semifinále MS v korespondenčním šachu. V roce 2007 byl dokonce blízko postupu do turnaje kandidátů, když obsadil 5. místo, ale od bronzu (tedy postupu) ho dělilo pouze horší pomocné hodnocení. V loňském roce odstartoval další semifinále, ale v něm se mu již tolik nedaří. Z deseti ukončených partií má pouze 3 body a i když dohrává ještě dvě partie je jasné, že skončí hluboko v poli poražených. Nicméně předkola MS mu jdou, když v roce 2009 získal postup do semifinále (kde pak tak vyhořel) druhým místem v předkole. Soupeř tedy určitě ne k nepřekonání, ale opět velmi zkušený. S bílými figurami by se mi výhra mohla povést.

Vladimir G. ANTONENKO Rusko SIM 2347
Další Rus na obzoru a opravdový mistr nad mistry. Byť pravděpodobně ani v korespondenčním šachu věk nezastavíš a poslední opravdu velký úspěch je už trochu vousatější. Na vrcholu sil byl v roce 2003, kdy obsadil 2. místo v semifinále MS a vybojoval si postup do turnaje kandidátů. Jeho ELO se v té době pohybovalo kolem 2520 bodů a v roce 2005 v turnaji kandidátů obsadil skvělé 4. místo a jen těsně mu unikl postup do finále MS (postupují první tři). V roce 2008 se opět účastnil semifinále MS, ale pouhopouhé 11. místo ze 13 se 4 dosaženými body, bylo jistě zklamání. V roce 2009 dostal pozvání do uzavřeného turnaje, který uspořádala litevská asociace u příležitosti 1000 let založení litevského státu. Obsadil v 15-členné konkurenci sice až 12. místo, ale průměrný rating 2550 turnaje a získaných 5,5 bodů jistě nebylo špatných. Takže závěrem snad jen tolik - ještě že mám bílé figury.

Francois SAGE Francie 2339
Také Francouz patří k ostříleným hráčům v předkolech MS, kdy vždy patří k tomu lepšímu. V roce 2007 se mu dokonce podařilo postoupit do semifinále MS, kde o rok později obsadil výborné 4. místo. Za vedoucí trojicí však zaostal o propastných 1,5 bodů. Podobně dopadl i v semifinále ME v roce 2006 kdy obsadil též 4. místo. Tentokrát mu k postupu chyběl celý bod. Ze zatím přehraných partií mi vyšlo jediné. Je to velmi pevný hráč, který za posledních cca 5 let prohrál snad jen dvě partie. Je ale také pravdou, že výher má také poskrovnu a většinu turnajů končí se statistikou +1 až +3. Uvidím tedy, zda se mi ho podaří bílými figurami někde přechytračit.

Corky SCHAKEL USA IM 2312
Tak na utkání s tímto hráčem se opravdu těším. To je skutečný korespondenční šachový dobrodruh a romantik. 80% jeho partií končí rezultativními výsledky, což v současném světě korespondenčního šachu je opravdová rarita. Gambit střídá gambit, a tak si asi černými figurami, které s ním mám, dozajista užiju. V roce 2007 se mu podařilo díky agresivnímu stylu dokonce předkolo MS vyhrát a postoupit do semifinále. V něm sice skončil až na 11. místě ze 13 hráčů, ale s 5 body na kontě a bilancí 4 výher a dvou remíz. Úspěchy sbírá i za oceánem, když byl v roce 2006 členem vítězného amerického týmu na panamerickém mistrovství a v roce 2008 se probojoval do finále mistrovství Severní Ameriky, kde obsadil velmi slušné 5. místo.

Flavio PAVONI Itálie IM 2307
Dalo by se říci – návrat ztraceného syna. Svět korespondenčního šachu opustil v roce 1998, kdy v semifinále MS skončil v polovině startovního pole. Na scénu se vrátil až v roce 2009 kdy se objevil v italském týmu 4 knights of Lake Como v semifinále Champions League a pomohl jim k postupu do finále. Předkolo MS si vyzkoušel loni. Jak je na Itala zvykem, hraje velmi pomalu a pozvolně. Ovšem má zatím 4,5 bodu ze 7 ukončených partií a pokud by byl podobně úspěšný i ve zbylých 5 partiích, pak není bez šancí na postup do semifinále. Dá se tedy říci, že i v této skupině bude patřit k okruhu širších kandidátu postupu a černých koňů celého turnaje. Bílé figury s ním se tedy šiknou.

Boris LENZ Švýcarsko 2284
Dá se říci, že tak trochu neznámá. Podobně jako já i on si vybojoval postup do předkola MS, vítězstvím v turnaji master class v uplynulém roce. Získal 7,5 bodu z 10 partií. Druhý a poslední turnaj, který je o něm k dohledání je právě končící finále mistrovství Švýcarska. Většina hráčů má již své partie dohrány, Lenz ale má před sebou ještě k dohrání 5 partií. Zatím je se 6 body na 9. místě, ale pokud by zbylé partie doodremizoval, stačilo by mu to na stříbrnou příčku. K vítězství v turnaji by ale potřeboval z těch 5 partií ještě 4 body. Určitě tedy dobrý hráč s nováčkovským elánem a tedy i zde se bílé figury hodí.

Mark ELDRIDGE Anglie 2273
I v tomto případě se jedná o hráče, který si postup vybojoval vítězstvím v master class v uplynulém roce. Dokonce mu k tomu stačilo o půl bodu méně než Švýcarovi. Turnajového a partiového materiálu se na něho dá sehnat o poznání více, nicméně vesměs se jedná o turnaje pořádané britskou asociací a většího úspěchu v nich nedosáhl. Bílé figury tak velí jediné. Vzhůru za vítězstvím.

Carlos PAREDES Ekvádor 2252
Také na tuto partii se hodně těším. Kdy se vám poštěstí si zahrát s hráčem z takové šachově exotické země. I Ekvádorec si vybojoval postup vítězstvím v master class, byť to bylo až na třetí pokus (ve dvou předchozích obsadil druhé místo) a byť to bylo jen díky lepšímu pomocnému hodnocení s pouhými 6,5 body z 10 partií. Každopádně podcenit se nedá, ale i zde musím hrát bílými figurami nekompromisně na výhru, chci-li v turnaji uspět.

Miroslav PAVLÍČEK ČR 2210
Co říci k tomuto hráči. Jednoznačný favorit postupu.:-)). Ne samozřejmě to je žert. Budu to mít hodně těžké a skoro hlavním cílem bude neudělat ostudu. Postup jsem si vybojoval v turnaji master class, kde jsem získal 8,5 bodu z 10 partií. V porovnání se svými třemi předchozími kolegy jsem na tom byl zdaleka nejlépe. Ale do minulosti se nedá příliš ohlížet. V turnaji bude jistě spousta remíz a hranice postupu bude ležet někde kolem 9 – 10 bodů ze 14 partií. Turnaj je 3. Kategorie a norma pro titul IM je 10 bodů. Byla by naprostá senzace si titul uhrát, i kdyby to nakonec neznamenalo postup. V turnaji se dokonce dá uhrát titul SIM, ale k tomu je zapotřebí 11 bodů a dovolím si tvrdit, že k této metě se nepřiblíží ani vítěz skupiny.

Bronius I. RIMKUS Litva 2104
Jednoznačný outsider naší skupiny. Právo hrát předkolo MS mají hráči s Elem 2350 a výše, pokud mají titul, pak jim stačí i 2300. Ostatní hráči si musí vybojovat postup vítězstvím v některém z turnajů master class. Ani jedno kritérium se však netýká tohoto hráče. Každá země, která je členem ICCF má však právo vyslat do bojů jednoho hráče, který kritéria nesplňuje. Litevci se rozhodli pro tohoto hráče a uvidíme, jak šťastnou ruku měli. V roce 2007 to už jednou s ním zkusili a dopadl neslavně, když v předkole MS uhrál z 12 partií pouze 1,5 bodů a skončil suverénně poslední. Černé figury s tímto hráčem tak mohou být výhodou, jelikož nebudu zbytečně plýtvat bílými figurami tam, kde jich nebude třeba.